Home | Intro | All Urban PV Projects | Best Practices | PV Communities | BIPV Products | Links | Credits

BI PV Project Summary
 
Nieuwbouw_Vallei_en_Eem.jpg
© Novem
Name projectNew office building 'Vallei en Eem'
CountryNetherlands
Year1998-07 (Start operation date)
PV applicationInclined roof - transparent roof
PV power total7 kWp
LocationLeusden, Utrecht
Latitude/Longitude52°7'31"N 5°24'45"E
SummaryThe Waterschap Vallei en Eem aimed for renewable ways of construction during the building of their new head quarters. A solar pv system neatly fits in this aim for a ‘renewably constructed’ project. The body of surveyors of the dikes has chosen for a solar pv system on the glass roofing over the corridors on the upper floor, over the space between the offices. The solar cells are assembled in glass panels measuring approximately 150 cm in width and 250 cm in length. The cables are concealed in the profiles and in the lowered ceiling. The solar panels are semi-transparent. The proportion of the solar panels compared to the glass roofing is 70/30. This practical experiment is the first one in the Netherlands at which transparent panels are integrated in well insulating glass (HR+ glass). Because of this, the panels have 4 functions: heat insulation, sun screen, generation of electricity and increase of the esthetic quality. The total power of the installed system is 7 kWp and the expected yearly yield is approximately 7800 kWh.
Keywords(PV) rooftops

PicturesPDF'sCase studiesDetails