Home | Intro | All Urban PV Projects | Best Practices | PV Communities | BIPV Products | Links | Credits

BI PV Project Summary
 
Studio-Lamela-general.jpg
© Studio Lamela, 2007
Name projectHeadquarters of the "Studio Lamela Architects" (Leitner Building)
CountrySpain
Year2007-11-30 (Start operation date)
PV applicationFlat roof - mounted & mechanical fixing
PV power total31.5 kWp
LocationMadrid, Madrid
Latitude/Longitude40°25'13"N 3°42'20"W
SummaryThe new headquarters of the "Studio Lamela Architects" has been designed following a detailed environmental strategy. The building floors are elevated, with a basement open configuration. Building envelope is a double skin, with an inner glass surface protected with horizontal lamellas for direct solar protection and a metallic framework (tramex) for maintenance of glass surface and lamellas. Materials selected are natural (stone, wood) and recycled (aluminum, fa├žade glass and concrete for the building foundations). The energy strategies include reducing air conditioning needs with a double skin for sun protection, increasing efficiency through the use of centralised and flexible systems, lighting sensors and the use of renewable energies (6 m2 of solar thermal and 250 m2 of photovoltaics).
Keywords(bipv) building integrated pv, (PV) rooftops

PicturesPDF'sCase studiesDetails