Home | Intro | All Urban PV Projects | Best Practices | PV Communities | BIPV Products | Links | Credits

BI PV Project Summary
 
Brandweergebouw_Houten.jpg
© Novem
Name projectFire department Houten
CountryNetherlands
Year2000-09 (Start operation date)
PV applicationInclined roof - transparent roof
PV power total23.9 kWp
LocationHouten, Utrecht
Latitude/Longitude52°2'3"N 5°9'57"E
SummaryEnergy company REMU (now ENECO) and the municipality of Houten have realized a new fire department building, which was designed by the leading Belgian architect Philip Samyn. It can be viewed as a building inside a building: 3 blocks of offices are gradually placed upon each other. All of this is covered by a parabolic-shaped roofing. This provides space for six fire trucks. With its climate roof, the hangar is a buffer zone between inside and outside. One side of the roofing is provided with a 400-m², transparent solar pv system. Solar power has been included in the design since the start. This has resulted in an optimal orientation relative to the sun. The municipality and REMU want to use the project to promote ‘renewable construction’ in general and solar power in specific. It is the first segmented solar pv façade in the Netherlands in which transparent panels are used to make up the covering.
Keywords(PV) architecture

PicturesPDF'sCase studiesDetails